Warning: preg_replace(): Unknown modifier 'F' in /customers/1/f/5/norail.nl/httpd.www/wp-content/themes/phosphorusity/functions/required/template-top.php(1) : eval()'d code on line 1 Niet uitgerust door nachtelijk verkeersgeluid « Burgerinitiatief No Rail Hengelo

Skip to content

Niet uitgerust door nachtelijk verkeersgeluid

Slaap is belangrijk voor je algehele gezondheid. Verkeersgeluid kan echter slaapverstoring veroorzaken. Hoeveel effect heeft dat? TNO heeft met het Erasmus MC onderzoek gedaan op basis van de GLOBE-studie, een langlopende gezondheidsstudie. De uitkomsten zijn o.a. waardevol voor stedelijke ontwikkeling en beleid.

Uit dit gezamenlijke onderzoek van TNO en de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC in de regio Eindhoven blijkt dat er daadwerkelijk een relatie is tussen wegverkeersgeluid en ochtendmoeheid. Onvoldoende en verstoorde slaap zijn hiervan mogelijk de oorzaak. Ook laat de studie zien dat het effect van geluid niet verklaard wordt door andere stressfactoren die zorgen voor een slechte nachtrust, zoals werkloosheid, financiële zorgen, scheiding en dergelijke.

Een mogelijke verklaring voor de slaapverstoring door geluid is dat het deel van het zenuwstelsel dat rust en herstel bevordert, naar verwachting minder actief is tijdens de slaap bij hogere belasting door verkeersgeluid. Dit bleek namelijk bij een eerder veldonderzoek van TNO onder 36 deelnemers naar het effect van weg- en treinverkeersgeluid tijdens de slaap op het autonome zenuwstelsel.
Kwaliteit van de leefomgeving

Beide onderzoeken laten zien dat er een relatie is tussen verkeersgeluid en gezondheidseffecten. Daarmee levert dit onderzoek waardevolle informatie voor beleidsontwikkeling rondom de kwaliteit van de leefomgeving. Onderzoek naar slaapverstoring is daar een belangrijk onderdeel van.

Bron / onderzoek: TNO
Onderzoekster: dr. S.A. (Sabine) Janssen

Meer informatie