Skip to content

Incidenten

Op deze pagina geven we overzicht van treinongevallen en incidenten waarbij goederentreinen betrokken waren. Het Nederlandse spoorwegennet is het drukst bereden van Europa. In 2006 werden er per kilometer rails meer dan 20.000 treinkilometers verreden, twee keer zoveel als het gemiddelde in de Europese Unie. Op een overvol spoornet neemt het risico op incidenten toe.

Deze lijst is niet volledig. Heeft u een aanvulling? Reageer dan via het contactformulier.

2014

 • Rostov022014Enorme vuurzee na ramp met gasttrein in woonwijk
  Bij de explosie van verschillende wagons van een goederentrein die chemische producten vervoerde, zijn op 5 februari 2014 in de buurt van de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don minstens 27 mensen gewond geraakt. Zo’n 3.000 inwoners werden geëvacueerd.

2013

 • klik hier voor foto's Bij Borne is op 6 november 2013 een goederentrein met zand en grind ontspoord. Er grote schade aan ruim drie kilometer spoor.
  Norail, de burgemeester van Borne, politieke partijen en RONA zeggen: “Dit is precies wat we vrezen”. Zware goederentreinen horen niet op spoor dat dwars door dorpskernen gaat. Gelukkig bevatte de trein geen gevaarlijks chemicalien en zijn er geen gewonden.
 • klik hier voor foto'sEen goederentrein met auto’s is 10 september 2013 bij het Belgische dorpje Remersdaal, 17 kilometer ten zuidoosten van Maastricht, door een treinbotsing ontspoord. De ravage is enorm. Drie wagons met auto’s stortten dwars door de reling van een brug zeker 20 tot 25 meter naar beneden.
  De ontspoorde trein is ingereden op een stilstaande trein. Die wachtte op een sein om een spoortunnel te mogen inrijden. De machinist van de rijdende trein heeft verklaard dat hij een groen sein had, maar plots moest remmen toen hij de stilstaande trein zag. Daardoor ontspoorden de wagons. Er zijn geen slachtroffers.
 • klik hier voor foto'sDoor een treinongeluk in een buitenwijk van de Noord-Spaanse stad Santiago de Compostela zijn op 25 juli 2013 80 doden en minstens 130 gewonden gevallen .
  De machinist heeft toegegeven dat hij veel te hard reed toen de trein uit een bocht vloog. (link)
 • klik hier voor foto'sEen goederentrein met olie legde 4 juli 2013 het Canadese dorp Lac Megantic in as. Veertig gebouwen in het centrum werden verwoest door de gigantische vuurzee die ontstond toen de trein ontspoorde en tot ontploffing kwam. Zeker 50 mensen zijn omgekomen. De trein reed heuvel-af met hoge snelheid het stadje in, ontspoorde en ontplofte.
 • klik hier voor foto'sIn Bretigny_sur_orge net buiten parijs reed op 12 juli 2013 een trein met hoge snelheid het station binnen. De trein splitste zich door nog onbekende oorzaak op waarna een deel in het station crashte tegen het perron. 8 mensen kwamen om het leven en meerderen werden gewond.
 • klik hier voor foto'sWagons goederentrein met het giftige acrylnitryl ontploft

  5 mei 2013 vond een ramp met een goederentrein plaats in Belgie. Enkele wagons van een goederentrein met chemische producten ontploften. 1 dode en heel veel (milieu) schade.

2011

 • – Machinist van Duitse goederentrein negeert twee stoptekens en ramt passagiertrein: tien doden
 • – Felle brand in een goederenwagon vol alcohol bij Zwijndrecht. De wagon raakte beschadigd doordat een andere trein er tegenaan rijdt.
 • – Bij Zevenaar komt een internationale passagierstrein in botsing met een goederentrein.

2010

– In een buitenwijk van het Poolse BiaÅ‚ystok ibreekt een grote brand uit nadat twee goederentreinen frontaal met elkaar in aanrijding komen. Eén van de treinen bestaat uit 32 wagons met dieselolie en halffabrikaten voor de productie van benzine, de tweede trein vervoerde propaan-butaangas en oud ijzer. Twee mensen raken lichtgewond. (nov)
– Zeker twee mensen komen om het leven door een ongeval met een goederentrein in het havengebied van Oslo (maart)
– Bij Halle ten zuiden van de Belgische hoofdstad Brussel komen zeker tien en mogelijk twintig mensen om bij een frontale botsing tussen twee treinen.
– Brand in goederentrein bij Barneveld. De passagiers van een trein achter de goederentrein moeten met assistentie van de hulpdiensten uit de trein worden gehaald. (juli)
– Een goederentreinen rijdt van achteren op een andere goederentrein in de Waalse deelgemeente Glaaien (provincie Luik). Er vallen geen gewonden (maart)
– Er vallen zeker zes doden bij een ontsporing van een regionale trein nabij de noordelijke stad Bolzano. Zeker twintig mensen raken gewond.
– Trein rijdt winkel binnen in Stavoren. Twee mensen raakten lichtgewond. (juli)
– Gewonden door treinbotsing tussen goederentrein en een passagierstrein bij het Duitse Peine in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksenin Nedersaksen. De machinist van de passagierstrein raakt zwaargewond. (juni)

2009

– In het Italiaanse Viareggio ontspoort en ontploft een goederentrein met onder meer LPG. Er komen 31 mensen om.
– Goederentrein in brand in Amersfoort (december)
– Frontale botsing tussen een goederentrein en een intercity in Arnhem. 31 reizigers raken gewond.(november)
– Door een ontspoorde goederentrein bij station Vleuten wordt het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag en Rotterdam ontregeld. Over vijf kilometer wordt het spoor vernield. (maart)
– Een goederentrein geladen met zeecontainers drukt dubbeldeks passagierstrein uit het spoor op station Zwolle. Een vrouw raakt gewond aan haar hand als ze na de botsing in paniek een ruitje inslaat. De veertig overige passagiers blijven ongedeerd. (mei)
РBij Barendrecht vindt aanrijding plaats tussen twee goederentreinen en een personentrein. De machinist van ̩̩n van de goederentreinen komt om het leven.
– bijna-ramp in juli bij Tilburg als een goederentrein met propaangas net niet op een personentrein botst.

2008

Goederentrein in brand bij Roosendaal.

2006

– Op het station van Maastricht botst een binnenkomende passagierstrein op een lege trein. 41 gewonden. (juni)
– Bij een botsing op station Amersfoort tussen een rangeerlocomotief en een reizigerstrein vallen tien gewonden. (September)
– Een passagierstrein vliegt in Montenegro uit de rails. Vier volle wagons glijden 30 meter van een helling af. Ruim veertig mensen komen om, bijna tweehonderd mensen raken gewond.
– Een ongeluk met de Duitse magneetzweeftrein Transrapid kost niet ver van de Nederlandse grens bij het Groningse Ter Apel aan 23 mensen het leven. De zweeftrein reed met een snelheid van 170 kilometer per uur op een onderhoudsrijtuig.
– In Alphen aan den Rijn botst een goederentrein op een lijnbus. Een spoormedewerker komt om het leven. Een deel van de 25 inzittenden van de bus raakt gewond. (november)
– Een machinist van een goederentrein rijdt in Arnhem door een rood sein en rijdt op een reizigerstrein (november)

2005

– Een botsing bij Wijhe tussen een trein en een vrachtwagen komt de chauffeur om het leven. De machinist raakt ernstig gewond. Dertig treinpassagiers raken lichtgewond. (November)
– Door een botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein nabij het Noord-Italiaanse Bologna komen zeventien mensen om.
– Ontsporing goederentrein bij Boxtel

2004

– Twintig reizigers raken gewond, van wie twee ernstig, bij een ongeluk bij Amsterdam CS. Een intercity botst op een rangerende lege goederentrein. (Mei)

2003

– Zes gewonden bij een ongeval met een trein bij Breda. (februari)
– De machinist van een passagierstrein komt om het leven nadat twee treinen op een wissel frontaal botsen. Zeven anderen raken bij het ongeval nabij Roermond ernstig gewond. Dertig reizigers hebben lichte verwondingen. (maart)
– In het Zuid-Spaanse Chinchilla in de provincie Albacete rijdt een sneltrein op een enkelspoortraject frontaal op een goederentrein. Er zijn 21 doden te betreuren.
– Bijna ramp: Op 17 juni 2003 ontspoort in Halfweg een ammoniaktrein, waarbij een scheur ontstaat.
– De machinist van een passagierstrein komt om het leven nadat twee treinen op een wissel frontaal botsen. Zeven anderen raken bij het ongeval nabij Roermond ernstig gewond. Dertig reizigers hebben lichte verwondingen. (maart)
– Een goederentrein met verschillende wagons geladen met zwaar staal ontspoort in de buurt van het station in Apeldoorn.

2002

– Een trein ontspoort bij Messina. Acht mensen komen om het leven.

2001

– Enkele passagiers raken lichtgewond als op het station van Alkmaar twee treinen met elkaar in botsing komen. (januari)
– Een intercity rijdt vlak bij het station van Zwolle in op een goederentrein. Zeven personen raken lichtgewond. (mei)
– Op het emplacement van Utrecht CS botsen twee stoptreinen op elkaar. Drie mensen raken gewond. (juni)
– Een intercity ontspoort op het station in Enschede. Vier passagiers hierbij raken gewond. (november)
– In België vallen bij Pecrot acht doden, als twee treinen op elkaar botsen.
– Tien mensen komen om als een passagierstrein op een auto botst en vervolgens wordt geraakt door een vrachttrein uit de tegenovergestelde richting. Door het ongeluk in het Britse graafschap Yorkshire raken tientallen mensen gewond.

2000

– Zeker 32 mensen raken gewond als in het zuiden van Duitsland een passagierstrein op een stilstaande goederentrein botst. Vijf van hen zijn er ernstig aan toe. Het ongeluk gebeurde op het station van Herbrechtingen. Door de klap ontspoorden enkele wagons. (december)
– Bij Asta, circa 160 kilometer ten noorden van de Noorse hoofdstad Oslo, komen negentien mensen om, als twee passagierstreinen op een enkel spoor frontaal op elkaar botsen en in brand vliegen.

1999

Een treinbotsing bij het Londense station Paddington kost 31 passagiers het leven.

1998

Een defect aan een wiel van een hogesnelheidstrein veroorzaakt de grootste treinramp tot nu toe in Duitsland. Bij de ramp in Eschede komen 101 mensen om het leven.